Pri nákupe nad 35€ doprava zadarmo!

Južná Kórea časť 2. - Kórejské ženy posadnuté krásou? Ako to naozaj je?

Vedeli ste, že kórejské ženy nemôžu opustiť domov bez toho aby si nedali make–up? Kórejská spoločnosť je silne patriarchálne založená. To znamená, že hlavné slovo majú takmer vo všetkom muži. Samozrejme nie je to až tak úplne pravda, keďže je známe, že v kórejskych domácnostiach majú žezlo v rukách práve ženy. Ak sa však bavíme o svete mimo tepla domova, je pre ženy skôr nutnosťou ako zvykom bežne používať 10 krokovú skrášľovaciu rutinu, ktorá zahŕňa pleťové vody, tonery, séra, masky, zvlhčovače a iné.

Aj napriek rôznym trendom a vývojom v oblasti kozmetiky a vizáže ako napr. dôrazná, zdravo vyzerajúca tvár (hydratovaná, mladistvá), alebo štýl zvaný ,,kwang- (žiariaci až trblietavý výzor), by žena mala podľa očakávaní vyzerať ako keby vyšla práve zo sprchy, bola úplne svieža a nenalíčená. Je jedno či je tmavšej, alebo svetlejšej pleti, skrátka sa musí približovať spoločenským štandardom za každú cenu.

3_zps5smtmcli

Ak sa žena nenalíči do práce, tak sa môže pokojne stať, že sa jej kolegovia opýtajú : „prečo si taká unavená, nevyspatá, chorá, máš opuchnuté oči?“ ( počuli ste to už? :) Špeciálne v Kórei nemajú ženy na výber a tak nemôžu ísť von bez make-upu. Honba za krásou je často nutnosťou hlavne pre tých, ktorí hľadajú sociálny a profesionálny úspech. Ak ide žena napríklad na rokovanie s klientom, očakáva sa, že bude perfektne upravená, pretože hlavne starší muži sa chcú pozerať „na peknú tváričku“.

V Južnej Kórei, tak ako aj vo väčšine sveta, je mýtus krásy realitou pre ženy. Takmer pred 30 rokmi napísala Naomi Wolf v knihe Mýtus krásy : ,,...krása je menový systém podobný zlatému štandardu. Tak ako každá ekonomika je determinovaná politikou ....v prideľovaní hodnoty každej žene vo vertikálnej hierarchií na základe kulturálne predurčených fyzických štandardov, pričom je to vyjadrením mocenských vzťahov, v ktorých každá žena musí neprirodzene súperiť o zdroje, ktoré si muži privlastnili.“ V Kórei môže byť žena krásna rôznymi spôsobmi, no napriek tomu musí dávať najavo, že sa o seba stará. Jeden so spôsobov, ktoré by mohli znížiť spoločenský tlak na kórejské ženy je iniciatíva kórejskej vlády, ktorá chce zamedziť reklamu na plastickú chirurgiu v metre.

 

Fakty:

- kórejský kozmeticky trh má obrat v hodnote 13 miliárd USD ročne

- kórejské produkty majú projekciu predajov vo svete na úrovni 7,2 miliárd v roku 2020 (prieskum spoločnosti Mintel)

- Kórejčanky majú nízku sebadôveru

- Požiadavka na fotku v životopise