Pri nákupe nad 35€ doprava zadarmo!

Čo robiť a ako predchádzať tvorbe akné?

toto3

Problematická pleť netrápi len dospievajúcich, čo predstavuje 80%, ale tento problém postihuje aj dospelých ľudí. Ochorenie prebieha prísne individuálne a prejavy sa menia od ľahkých povrchových foriem až po ťažké s nežiaducimi dôsledkami. Zápalové ochorenie kože je sprevádzané tvorbou drobných bielych, čiernych bodiek alebo začervenaných hnisavých vyrážok. Tie sa vytvárajú najmä v oblasti tváre, v tzv. T-zóne, pretože práve tam sa nachádza najviac mazových žliaz.  

1. Nevytláčať a nezoškrabovať!

Zlozvyk, ktorým trpia takmer všetci. Vyrážky škrabú, čím dochádza k poraneniu kože a môžu vznikať na tvári malé jazvičky. Základom je ich nezoškrabovať a nechytať, pretože to má pre pleť opačný účinok ako si myslíme. Vzniká riziko, že stopy po vytláčaní na tvári ostanú.

2. Nezabúdajte na starostlivosť o pleť

Čistiace gély a vody by nemali pleť vysúšať, pretože koža, ktorá je nadmieru vysušená spôsobuje väčšiu tvorbu mazu. Pozornosť zamerajte na špeciálnu kozmetiku na problematickú pleť s antibakteriálnym pôsobením, ktorá znižuje tvorbu zápalov. Dôležité je aj čistenie pleti. Po celom dni je zaťažená vonkajšími nečistotami. Nadmerné používanie pleťovej kozmetiky však môže viesť k rozšíreniu akné.

3. Dostatok spánku

Primeraný spánok prospieva ku krásnej a zdravej pleti. Naopak jeho nedostatok sa odzrkadlí na pleti pomerne rýchlo.

4. Zdravá a vyvážená strava

Okrem zdravej, ľahkej a vyváženej stravy je potrebné prijímať dostatok tekutín, predovšetkým vodu, sladké nápoje vynechajte. V rámci prevencie prepuknutia akné je vhodné dodržiavať správnu životosprávu. Jedálniček  by mal byť vyvážený, obsahovať by mal hlavne veľa ovocia a zeleniny, a čo najmenej mastných pokrmov. Vedci zistili, že ľudia, ktorí konzumujú stravu, ktorá ponúka dobrú zásobu vitamínov A a E a zinku, môžu mať nižšie riziko ťažkého akné.

5. Návšteva kožného lekára

Pokiaľ je to niekoľko mesiacov a akné nie je na ústupe, alebo skrátka len nemáte trpezlivosť, nezabúdajte, že akné je kožný problém, ktorý možno liečiť aj priamo u kožného lekára.